Velg rett ovepose og yttertøy

sleeping bagSoveposen er den selvfølgelige tur-kamerat dersom man ser for seg en overnatting under åpen himmel eller i telt, men skal man bære soveposen i ryggsekken er det viktig at den ikke er for tung eller tar for mye plass. For folk som bruker soveposen relativt ofte, er det derfor en god idé å investere i en riktig kvalitets-sovepose som er lett å bære, og som kan rulles sammen slik at den nesten ikke tar plass i sekken i det hele tatt. Disse koster gjerne noen kroner ekstra, men det er de verd. Men det her jo ikke bare vekt og størrelse som teller når man skal velge pose, for isolasjonsevne er jo minst like viktig. Det er passform også.

Brukertips

Det er imidlertid ikke nok å skaffe seg en dyr og godt isolerende sovepose dersom man vil ha seg en god natts søvn utendørs. For det ene er underlaget avgjørende og for det andre skal man huske noen viktige regler man bør følge for at natten skal bli best mulig.

  • Spis før du legger deg siden det øker kroppens egen varmeproduksjon
  • Ha på deg tørre klær og ta gjerne en lue på hodet
  • Rist soveposen godt en stund for du skal bruke den slik at du får fylt den med ren luft.

Yttertøy er også viktig

Skalljakken har tatt over etter den gode gamle anorakken i bomull som nesten ikke finnes lenger. Bomullen har mange gode egenskaper. Problemet er bare at bomull ikke bare slipper fuktighet ut, den slipper den inn også. Bomullsjakken er med andre ord ikke vanntette slik en gjerne vil at yttertøy gjør når man ferdes i naturen. Derfor velger de fleste i dag en skalljakke med en pustende og vanntett membran. Den holder kroppen tørr uansett vær og kan dessuten være utmerket å ha som et slags trekk over soveposen om natten for å hindre at den blir våt.