Ulike kniver for jakt og fiske

Various knives for hunting and fishingKniven er kanskje den viktigste redskapen en jeger har om man ser bort fra våpenet. Det samme er den for fiskeren om man ser bort fra fiskeredskapen. Derfor er det viktig å velge kniv med omhu. Ikke minst fordi det finnes så utrolig mange ulike kniver i ulike prisklasser og til ulike formål. Knivene på markedet har ulik lengde, bredde og tykkelse, og ulik fasong. På de beste knivene fortsetter bladet i sin fulle bredde opp i skaftet hvilket gjør at kniven ligger veldig godt i hånden. Som så ofte, når utvalget er stort så er det også sammenheng mellom pris og kvalitet. Å spare penger på en billig kniv er derfor ikke å anbefale.

Jaktkniver for ulike formål

Jaktkniver et i utgangspunktet designet for å skjære med og ikke for å hugge. Hva slags kniv man bør velge er avhengig av hva man skal bruke kniven til. For den som utelukkende jakter på småvilt vil normalt en ganske standard allroundkniv rekke for både å flå, partere og beine ut dyret. Men de som jakter på storvilt kan ikke nøye seg med en allroundkniv, de trenger som regel flere ulike kniver. En flå-kniv er et møst, gjerne med en bukåpner på ryggen. Til selve utbeningen bør man ha en lang, solid kniv med et blad på ca. 12- 15 cm, men det er egentlig avhengig av dyrets størrelse, og brukerens ferdigheter. Problemet med lange kniver er at spissen er langt fra hånden. Derfor er det vanskeligere å skjære nøyaktig. For selve parteringen kan det være praktisk å ha en vilt-sag med seg. Aller best er det naturligvis å ha et utvalg av kniver med seg.

For fiskere finnes det egne kniver og en tradisjonell fiskekniv har et langt smalt blad som gjør den spesielt gått egnet til filetering. Når det gjelder overlevelseskniver er utvalget bredere. Alt fra den enkle machete-liknende kniven som er egnet til å kutte grener og høy gress, ned til multi purpose kniver.