Tips for bueskyttere: Hvorfor du trenger armbeskytter

Tips for Archer Why You Need StandsBueskyting har sitt opphav allerede i forhistorisk tid, og det er funnet 5.000 år gamle hulemalerier av bueskyttere. I oldtiden ble pil og bue primært brukt som våpen innen jakt og krig, men i dag er bueskyting i første rekke en konkurranseidrett. Sporten er inndelt i ulike grener, som for eksempel innendørs skiveskyting, feltskyting, jaktskyting og terrengløp med skyting. Det finnes i all hovedsak tre hovedtyper av buer: tradisjonell langbue, rekurvbue (moderne langbue) og trinsebue. I OL finnes det en konkurranse innen bueskyting, nemlig utendørs skiveskyting med rekurvbue.

Det eneste utstyret som trengs for å drive med bueskyting er strengt tatt bue og pil. De ulike buene er laget i glassfiber, lettmetall, karbonfiber eller laminert tre, mens strengene er laget i kunststoff. Pilene er av karbonfiner eller lettmetall, med styrefinner i fjær eller plast. I tillegg til dette standardutstyret er det imidlertid lurt å sørge for en del ekstrautstyr for å beskytte kroppen. De fleste bueskyttere benytter fingerbeskyttere eller hansker på den hånden som brukes til å trekke opp strengen. I tillegg bør man vurdere en armbeskytter på den andre underarmen.

En armbeskytter brukes først og fremst for å verne underarmen mot buestrengen. Når strengen slippes kan den treffe innsiden av armen, noe som naturlig nok medfører ekstrem smerte og i verste fall store skader. Dette fenomenet er spesielt vanlig hos nybegynnere som ikke ennå har lært seg teknikken. Det er derfor ekstra viktig for nybegynnere å benytte en armbeskytter, som dekker mest mulig av armen. En annen grunn til å benytte armbeskytteren, er å hindre at hår og klær kommer i veien når man skal skyte. Dette kan lett føre til at pilen går i feil retning og man bommer på målet. Armbeskyttere ble tradisjonelt laget i lær, men finnes nå også i en rekke ulike materialer, som plast, vinyl og rustfritt stål.

Leave a Reply