Hvorfor Fred Bear er et ikon innen bueskyting

Fred Bear is an icon in archeryFred Bear var en amerikansk bueskytter, buemaker og TV-vert. Han stiftet Bear Archery, en av verdens ledende produsenter innen bueskyting og er i dag anerkjent som en pioner i feltet. Han var den første president av Michigans eldste bueskytterklubb, Detroit Archers, og var blant de første som begynte å eksperimentere med moderne materialer i bueproduksjon. Fred døde i april 1988, men står fremdeles som et av de største ikonene innen bueskyting.

Fred ble født i Pennsylvania, USA i 1902, men det var først som 29-åring at han begynte med bueskyting. Interessen oppstod etter at han hadde sett filmen Alaskan Adventures som handler om buejakt. Han bestemte seg for å lære seg bueskyting og begynte å lage buer, piler og strenger i et arbeidsrom i kjelleren. I 1933 startet han firmaet Bear Product sammen med partneren Piper Charles. Her ble det først og fremst produsert annonseringsbannere for bilforhandlere, men i et hjørne av butikken lagde Fred bueskyteutstyr til vennene sine.

Seks år senere ble partnerskapet oppløst og Fred stiftet Bear Archery Company. Her begynte han å eksperimentere med nye materialer i buekonstruksjonen, som for eksempel fiberglass. For å promotere selskapet sitt deltok han i en rekke mesterskap og ble blant annet regionmester i Michigan både i 1934, 1937 og 1939. Han deltok dessuten i en rekke sportsshow og lagde en flere filmer om bueskyting. I tillegg til å være et populært ansikt på TV-skjermen var han en suksessrik bidragsyter for magasiner som Outdoor Life og Archery Magazine.

Arven etter Fred lever videre blant annet via selskapet han stiftet, Bear Archery, og i sangen “Fred Bear” av Ted Nugent. Navnet hans lever også videre i Fred Bear-museet i Missouri, som har verdens største privateide samling av bueeffekter. Her kan man dessuten lære om historien til Fred Bear og se flere av trofeene og buene hans.