Den beste maten for fjellturer, jakt og andre utendørsaktiviteter

best food for hikingDe aller fleste har vel oppdaget at de føler seg mer sultne når de er ute på tur. Dette har nok delvis å gjøre med den friske luften, men skyldes i stor grad at man er mer i bevegelse enn vanlig. Man får dessuten gjerne en ekstra god opplevelse når man i fred og ro kan ta en matbit mens man føler seg ‘i ett med naturen’. Mange anser det nok som begrensende å lage mat og spise ute, men med litt fantasi og planlegging kan man servere flott mat også på telttur eller ved andre utendørsaktiviteter.

Når man skal ut på tur, spesielt hvis den varer i flere dager, er det helt nødvendig å planlegge godt på forhånd. Det er helt vesentlig å vurdere hvor mye mat, og hva slags mat, som trengs. Hvis man skal på en liten telttur i skogen trenger man naturlig nok mindre mat, enn om man skal på en ukeslang jakttur i villmarka. Det er dessuten veldig lurt å gjøre mest mulig ting klart før man drar.

Hva slags mat som er best når man er ute i naturen avhenger selvfølgelig både av smak og behag, men også av hva slags tur man er på og hvem som er med. Har man med barn er en av de beste og koseligste alternativene å tenne bål. Dette trenger imidlertid ikke nødvendigvis å bety usunne pølser. Med en grillrist kan man tilberede både spennende og sunne matretter, også uten elektrisitet. For å gjøre det enkleste mulig kan man kutte opp kjøtt/fisk og grønnsaker på forhånd slik at det bare er å hive det på grillristen.

Det enkleste alternativet på en jakttur, eller lengre telttur, er å gå til anskaffelse av en primus. På en slik kan man enkelt varme både mat og drikke. Det finnes en rekke alternativer innen turmat, som er beregnet oppvarming på primus. Slike poser med mat tar lite plass i sekken og gir ekstra god næring til krevende aktiviteter ute i villmarka.

Leave a Reply